Katarzynki®

Do przeglądania strony użyj pionowej orientacji ekranu.

Oryginalna receptura

od 1763 roku

Legendarny kształt!

Nasza fabryka zlokalizowana jest w samym sercu Torunia. To właśnie tu, od samego początku, powstają wszystkie Katarzynki®. Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A jest ich wyłącznym producentem.

Smak niezmienny od pokoleń

Sekret wyjątkowego smaku Katarzynek® tkwi w niezmienionej od lat recepturze. Jej bazą są naturalne, najwyżej jakości składniki oraz unikalny proces leżakowania ciasta przed wypiekiem.

Rodzaje Katarzynek

Katarzynki® w czekoladzie 56g 56g

56g x6

Najpopularniejszy kształt Toruńskiego Piernika® zapakowany w charakterystyczną paczuszkę to absolutny klasyk słodkości uwielbiany przez pokolenia smakoszy.

korzenny smak czekolada deserowa
bez tłuszczu palmowego
produkt wegański

Katarzynki® w czekoladzie 56g 123g

123g x6

Większa forma Katarzynki® w czekoladzie to jeszcze więcej przyjemności, którą możemy cieszyć się z bliskimi. Większa forma Katarzynki® w czekoladzie to jeszcze więcej przyjemności, którą możemy cieszyć się z bliskimi.

korzenny smak czekolada deserowa
bez tłuszczu palmowego
produkt wegański

Katarzynki®

94g x6

Tak smakuje tradycja w najprawdziwszej i najprostszej formie. Te Katarzynki® pomogą również miłośnikom gotowania stworzyć nowe, kulinarne dzieła.

korzenny smak produkt wegański

Bombonierka

4 x 56g x24

Zestaw tradycyjnych Katarzynek® - propozycja doskonała na prezent dla tych, którym Toruńskich Pierników® nigdy nie jest za wiele.

korzenny smak czekolada deserowa
bez tłuszczu palmowego
produkt wegański

25.11

Dzień Świętej Katarzyny

Zgodnie z tradycją to właśnie w tym dniu Toruńscy Piernikarze oficjalnie rozpoczynali wypiek świątecznych pierników. Chcąc kontynuować ten wspaniały zwyczaj, zorganizowaliśmy Świąteczny Festiwal Toruńskiej Katarzynki®.

edycja limitowana

Katarzynki 12/24

Każdego roku, dokładnie 25 listopada, Mistrzowie Piernikarscy z Fabryki Cukierniczej Kopernik zarabiaja ciasto, które cierpliwie leżakuje w skrzyni przez 12 oraz 24 miesiące. Wypiekana z niego, limitowana edycja Katarzynki® dostępna jest wyłącznie w naszych sklepach firmowych.

Wasze przepisy

Lody piernikowe

Roger Kołomłocki

Żółtka miksujemy z cukrem na jednolitą masę. Do osobnego dużego naczynia np. miski wlewamy śmietanę i dodajemy pokruszone pierniki. Miksujemy dodając w trakcie wcześniej ubite żółtka. Na koniec do masy dodajemy pokruszoną drobno czekoladę, orzechy i bakalie. Całość tym razem tylko mieszamy. Nasze lody przekładamy do metalowej formy lub plastikowego pojemnika i mrozimy przez całą noc. Na samym początku mieszamy masę co ok. 1 godz. (3-4 razy). Lody możemy przyozdobić piernikami i posypać cynamonem lub kakao.

Składniki

500 mlśmietanki kremówki 36%

100 g(1 opakowanie) pierników Katarzynek®

4żółtka jaj

50 gcukru

1/2tabliczki gorzkiej czekolady

50 gorzechów

50 grodzynek lub innych bakalii

Piernikowe popsy

Joanna Byczkiewicz

Pierniczki lubią dorośli, pierniczki lubią i dzieci! Dzieci lubią też pomagać w kuchni i wykonywać różne „ważne zadania” powierzone im przez dorosłych. Bo kto by nie kochał robienia kulek z masy piernikowej lub roztapiania czekolady, no kto? I ci duzi i ci mali zasługują na coś fajnego i słodkiego! Dlatego przygotowanie piernikowych popsów może być świetną zabawą dla całej rodziny, idealną przekąską na kinderbal lub inną słodką ucztę Nie bądź stary jak piernik i zrób sobie piernikowego popsa!


Dodatkowo przygotuj 10 patyczków drewnianych, np. do grilla i ładne kokardki lub rafię - dla pięknego wyglądu A więc do dzieła!


Orzeszki ziemne wsyp do malaksera lub blendera i miksuj około 5-7 minut do uzyskania gładkiego masła orzechowego bez grudek. Dodaj do powstałego masła orzechowego pokruszone pierniczki i miksuj dalej,do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie uformuj z powstałej masy kulki wielkości orzecha włoskiego, połóż na większym talerzu i włóż do lodówki na minimum godzinę.


Przed wyciągnięciem kulek z lodówki połam lub posiekaj czekoladę i roztop ją w kąpieli wodnej.(Zagotuj wodę w niedużym garnku, połóż na nim miskę w taki sposób aby nie dotykała wody. Do miski włóż czekoladę. Zmniejsz ogień i poczekaj chwilę aż czekolada się rozpuści. Uważaj, aby się nie poparzyć parą wydostającą się z garnka). Przygotuj osobne talerzyki z wiórkami i sezamem (lub orzechami, pestkami - dodaj co lubisz)


Wyjmij schłodzone kulki piernikowe i nabijaj po jednej na każdy patyczek.


Każdą kulkę umocz w roztopionej czekoladzie a następnie w wybranej posypce, np. wiórkach, sezamie lub orzechach. Wszystkie piernikowe popsy włóż do wysokiego naczynia, np. słoika by czekolada chwilę zastygła. Podaj od razu lub przechowuj w lodówce maksymalnie do 2-3 dni. Ale coś czuję, że nie będzie takiej potrzeby.


Pierniczkowe love A takie popsy to super sprawa bo są tu i orzechy i zdrowsza czekolada i korzenne pierniczki - wszystko co dobre

Składniki

10pierniczków Katarzynek® z Fabryki Cukierniczej Kopernik

150 gorzeszków ziemnych, niesolonych

100 ggram gorzkiej czekolady

1garść wiórków lub płatków kokosowych

1garść sezamu lub drobno pokrojonych orzeszków, pestek - co lubisz

Piernikowy Hummus

Magdalena Ornowska

Katarzynki® zmielić na proszek, odłożyć dwie łyżki. Do wysokim naczyniu umieścić odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz wszystkie pozostałe składniki. Miksować kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli hummus będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę zalewy z ciecierzycy lub ciepłej wody. Gotowy hummus przełożyć do miski i posypać zmielonymi pierniczkami.

Składniki

1puszka ciecierzycy (400g)

3pierniczki Katarzynki®

3łyżki pasty tahini

5łyżkek oliwy

1ząbek czosnku

1łyżeczka kuminu

orazsól i pieprz

Lodowa Katarzynka

Ewelina Jaroszczuk

Batata wyjąć ze skórki i wszystkie składniki, za wyjątkiem owoców, dodać do małego rondelka.

Podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Zblendować i odstawić do ostygnięcia. Do ostudzonej masy dodać mrożone owoce. Zblendować.

Przelać do plastikowego pudełka. Wymieszać. Włożyć do zamrażarki i przez 3 godziny co 30 minut dokładnie i intensywnie mieszać. Podawać z Katarzynkami®

Składniki

200 gupieczonego batata

1puszka mleczka kokosowego (400 ml)

300 gmrożonych owoców (maliny, czerwone porzeczki, czarne porzeczki)

1/2łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/3łyżeczki soli

1łyżeczka kuminu

orazKatarzynki®

Tarta z waniliowym budyniem i różami z jabłek (na piernikowo-orzechowym spodzie)

Paulina Reczkowska

* Tartę można w łatwy sposób przygotować na dwa sposoby - w wersji klasycznej lub wegańskiej (w nawiasach opcjonalne składniki).

* Może być wyjątkowym, jadalnym prezentem zamiast bukietu róż

Katarzynki® miksujemy razem z herbatnikami, orzechami włoskimi i cynamonem. Dodajemy roztopione masło (lub olej kokosowy), mieszamy, a następnie wykłady masą spód i boki formy na tartę. Podpiekamy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 15 minut. Odstawiamy.


900 ml wody zagotowujemy razem z 1 szklanki cukru i sokiem, wyciśniętym z dwóch cytryn. Jabłka przecinamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki (nie obieramy ze skóry). Wrzucamy jabłka do wody i gotujemy przez ok. 2 minuty (do czasu aż plasterki staną się elastyczne). Odcedzamy i studzimy.


Kaszę jaglaną wsypujemy do garnuszka, dodajemy cukier oraz ziarenka wanilii. Zalewamy następnie mlekiem i wstawiamy na gaz - gotujemy przez ok. 15 minut (mieszamy co jakiś czas). Następnie masę miksujemy blenderem, uzyskując konsystencję budyniu. Masę budyniową przekładamy na przygotowany wcześniej spód, a następnie od razu układamy plasterki jabłek, zwinięte na kształt różyczek (najszybciej kilka plasterków jabłek ułożyć wzdłuż obok siebie, by na siebie delikatnie nachodziły i zwijać). Tak powstałe „jabłkowe różyczki” można posmarować opcjonalnie np. miodem lub syropem klonowym, by nabrały blasku. Tartę chłodzimy w lodówce, a następnie podajemy. Smacznego!

Składniki

Piernikowo-orzechowy spód:

100 gKatarzynek® bez dodatku czekolady

70 gzmielonych orzechów włoskich

70 gherbatników (klasycznych lub wegańskich)

1łyżeczka cynamonu

100 groztopionego masła (lub oleju kokosowego)

1łyżeczka kuminu

orazKatarzynki® (kilka opakowań)

Róże z jabłek:

5-6jabłek - najlepiej mocno czerwonych

2cytryny

1szklanka cukru

900 mlwody

Waniliowy budyń z kaszy jaglanej:

750 mlmleka (krowiego lub roślinnego)

130 gkaszy jaglanej

1/3szklanki cukru trzcinowego

1laska wanilii

Jabłka zapiekane z piernikami, boczkiem, porzeczkami i ziołami

Anna Witkiewicz

Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. W międzyczasie odkroić górę jabłek (część z ogonkiem) i odłożyć na bok. Środki jabłek wydrążyć tworząc miejsce na nadzienie, uważając aby nie przerwać skórki. Wydrążoną część jabłek odłożyć.


Na suchej patelni podgrzać boczek pokrojony w kostkę. Gdy tłuszcz się wytopi dorzucić posiekaną w piórka cebulę. Smażyć aż cebula się zeszkli po czym na patelnie dołożyć pokrojony czosnek, obraną porzeczkę, garść wydrążonych środków jabłek oraz posiekane zioła.


Całość smażyć. Pierniki umieścić w malakserze i przerobić je na grubsze okruchy po czym umieścić je również na patelni. Nadzienie jeszcze chwilę smażyć aż wszystkie składniki się połączą.


Na koniec doprawić octem balsamicznym, solą i pieprzem. Wszystkie jabłka nadziać, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 25-30 minut aż jabłka zmiękną i się zrumienią.

Składniki

7średnich jabłek

150 gwędzonego boczku

1średnia cebula

1spory ząbek czosnku

100 gświeżej lub mrożonej porzeczki

6pierników Katarzynek®

1pęczek świeżych ziół (użyłam mieszanki rozmarynu, szałwii oraz majeranku)

2łyżki octu balsamicznego

oraz sól i pieprz

Piernikowa granola z jogurtem

Roger Kołomłocki

Pierniki kruszymy i dodajemy orzechy, płatki, siemię, sezam oraz 1/2 szklanki miodu. Mieszamy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wkładamy do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika na ok. 30 min.


Pozostałą część miodu mieszamy dokładnie z jogurtem. Proponuję nakładać jogurt naprzemian z granolą do szklanego naczynia w dowolnych proporcjach. Jeżeli zechcecie zostawić na później konieczne jest jej zamknięcie w szczelnym słoiku lub pudełku.

Składniki

1szklanka (ok. 250 ml) pokruszonych pierników - Katarzynki® albo „Uszatki” Kopernika

1szklanka ulubionych orzechów np. nerkowce, laskowe, migdały i orzeszki ziemne

1szklanka płatków owsianych górskich

2łyżki siemienia lnianego

2łyżki sezamu

3/4szklanki miodu

500 mljogurtu

Ciasto kruszonkowo pierniczkowe ze śliwkami

Agnieszka Czapska-Pruszak

Pierniczki mielimy na proszek w robocie kuchennym (końcówka z nożykiem S), dodajemy wszyskie pozostałe składniki i mieszamy do czasu, aż ciasto zacznie przypominać konsystencja kruszonkę. Wyjmujemy z miski robota, krótko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Im bardziej je schłodzimy, tym lepszą konsystencję będzie miało ciasto po upieczeniu.


Ciasto można przygotować również bez użycia robota kuchennego. Wówczas makę siekamy z zimnym masłem, dodajemy pozostałe składniki i rozcierając palacami, aż otrzymamy kruszonkę. Nalezy pamiętac, że ten tym ciasta nie lubi ciepła (także naszych dłoni) i nie może być za długo wyrabiany, bo ciasto będzie twarde, a tego nie chcemy. Śliwki myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestki. Blaszkę o wymiarach ok.20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozkruszamy na dnie blaszki, delikatnie dociskamy dłonią, układamy połówki śliwek i pokrywamy resztą ciasta, krusząc je na śliwki.


Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzengo do 170 st.C i pieczemy około 45 minut. Ciasto powinno się zrumienić. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy w blaszce, kroimy na porcje. Przed podaniem mozna posypać cukrem pudrem.

Składniki

120 gpierniczków Katarzynki® Kopernik

250 gmąki pszennej tortowej

200 gmasła

1duże jajko

1/4łyżeczki soli

1łyżeczka proszku do pieczenia

1szklanka cukru

800 gśliwek węgierek

orazcukier puder

Strona korzysta z plików Cookie w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
W każdej chwili możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu. Nie pokazuj więcej tego komunikatu.

ciasteczka